Od razu należy zaznaczyć, że nie przeprowadzono zbyt wielu badań, które dowodziłyby, że pikantne potrawy są bezpośrednią przyczyną wypadania włosów. Niektórzy dietetycy wskazują jednak, że nadmiar pikantnego jedzenia może powodować
zwiększone wydzielanie się sebum z gruczołów łojowych na skórze głowy i w konsekwencji doprowadzić do zablokowania porów. Wówczas włosy stają się matowe i z czasem mogą zacząć wypadać. Smakosza może także swędzieć głowa.
Spożywanie ostrych potraw co jakiś czas, nie zaszkodzi naszym włosom. Jeżeli chcemy mieć pewność, czy to jest przyczyna przetłuszczania się skóry, najlepiej zmienić swoją dietę na okres dwóch tygodni. Jeżeli cierpisz na nadmierne wypadanie włosów, unikaj tłustych i ostrych potraw. Zamiast tego warto spożywać posiłki bogate w wapń i żelazo, np. szpinak, brokuły, jajka, orzechy, czy jakbłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz